POLITYKA WYKORZYSTANIA PLIKÓW COOKIE ORAZ INNYCH NARZĘDZI ŚLEDZĄCYCH

Ostatnia aktualizacja: [NB : à compléter]

Terminy zapisane wielką literą odnoszą się do definicji Polityki ochrony danych osobowych.

  1. 1. Co to są pliki cookie?

Plik cookie to mały plik alfanumeryczny przechowywany na Urządzeniu (komputerze, smartfonie, tablecie, telefonie komórkowym itp.) Użytkownika, dalej „Pana/Pani”, podczas korzystania za strony internetowej. Dla uproszczenia, termin „pliki cookie” odnosi się do wszystkich form narzędzi śledzących wykorzystywanych do pobierania informacji o korzystaniu ze strony (tagów, narzędzi śledzących, plików cookie http itp.).

                                                         

  1. 2. Czy Pana/Pani zgoda jest konieczna?

Przed instalacją lub odczytem pliku cookie, który:

  • nie jest niezbędny do zapewnienia usługi, jakiej Pan/Pani szuka;

lub

  • nie umożliwia/ułatwia komunikacji elektronicznej,

wydawcy stron internetowych muszą:

  • poinformować Użytkownika o celu plików cookie;
  • uzyskać zgodę Użytkownika;
  • umożliwić Użytkownikowi wycofanie zgody.

Zgoda obowiązuje przez okres trzynastu (13) miesięcy.

  1. 3. Dlaczego Louvre Hotels Group korzysta z plików cookie?

Strona została zaprojektowana z myślą o Pana/Pani potrzebach. W związku z tym, Louvre Hotels Group wykorzystuje pliki cookie, by zoptymalizować Pana/Pani doświadczenie podczas korzystania z naszej strony.

Louvre Hotels Group wykorzystuje następujące pliki cookie:

  • Pliki cookie konieczne ze względu na nasze usługi lub komunikację z Panem/Panią: umożliwiają one korzystanie ze strony internetowej, zapewniając podstawowe funkcje, takie jak nawigacja na stronie, identyfikacja sesji i dostęp do zabezpieczonych obszarów naszej strony. Pliki te są konieczne do poprawnego działania strony. Pozwalają nam one głównie:
  • ułatwiać poruszanie się Pana/Pani po naszych stronach;
  • zarządzać Pana/Pani uwierzytelnianiem na stronach;
  • identyfikować Pana/Pani podczas wizyty;
  • zapamiętywać Pana/Pani identyfikatory, jeśli ma Pan/Pani konto na jednej z naszych stron.
  • Preferencyjne pliki cookie: to pliki cookie, które pozwalają stronie zapamiętać informację, która zmienia sposób, w jaki jest ona wyświetlana, np. preferowany język strony lub region, w którym się Pan/Pani znajduje.
  • Analityczne pliki cookie: pomagają one zrozumieć wydawcy strony internetowej, w jaki sposób odwiedzający korzystają ze strony poprzez zbieranie i analizę anonimowych danych.
  • Marketingowe pliki cookie: są wykorzystywane do wyświetlania na naszych stronach reklam ukierunkowanych, do śledzenia stron internetowych odwiedzanych przez Użytkownika, aby w oparciu o nie wyświetlać reklamy odpowiadające zainteresowaniom Użytkownika, oraz do mierzenia skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Jeśli nie wyrazi Pan/Pani zgody na instalację tych plików cookie, niektóre wyświetlane reklamy mogą być mniej dopasowane do Pana/Pani zainteresowań.

Pliki cookie konieczne do naszych działań marketingowych pomagają nam dostosować widziane przez Pana/Panią reklamy. Uzyskujemy je od partnerów takich jak Facebook, Google czy Criteo (pełna lista dostępna w narzędziu do zarządzania zgodą). Jeśli wyrazi Pan/Pani zgodę, wspomniani partnerzy mogą gromadzić te dane lub aktywować swoje pliki cookie na naszych stronach internetowych, aby zainstalować je na Pana/Pani urządzeniu. Dlatego tez umożliwiamy Panu/Pani:

  • Zarządzanie swoją zgodą na instalację plików cookie w tym miejscu: [link do narzędzia do zarządzania zgodą]
  • Sprawdzenie szczegółowych zasad wykorzystania przez naszych partnerów danych związanych z plikami cookie:

 

 

  • Link do Polityki korzystania z danych serwisu Facebook:

https://fr-fr.facebook.com/privacy/explanation

  • W niektórych przypadkach Louvre Hotels Group umożliwia instalację wskaźników przez strony trzecie (takie jak ADARA lub SOJERN), które ponoszą za nie pełną odpowiedzialność.

W związku z powyższym, w przeglądarce mogą zostać też zainstalowane pliki cookie stron trzecich niekontrolowane przez Louvre Hotels Group. Udzielenie lub wycofanie zgody jest możliwe przy użyciu naszego narzędzia do zarządzania zgodą. Aby dowiedzieć się więcej, zachęcamy do zapoznania się z polityką dotyczącą poufności dla tych stron trzecich (zobacz Artykuł 7: Ustawienia plików cookie użytkownika).

Zebrane dane wykorzystywane są wyłącznie prze Louvre Hotels Group oraz partnerów.

  1. 4. Czy pliki cookie mogą być wykorzystywane do zidentyfikowania mnie?

Pliki cookie instalowane w związku z korzystaniem ze strony nie pozwalają na bezpośrednią identyfikację Użytkownika. Pozwalają one jedynie na zapisanie informacji związanych z poruszaniem się po stronie, które Louvre Hotels Group będzie w stanie odczytać podczas kolejnych wizyt.

 

  1. 5. Jak długo pliki cookie zostają na moim urządzeniu?

Pliki Cookie zostają na Pana/Pani urządzeniu podczas przebywania na Stronie lub przez okres trzynastu (13) miesięcy od momentu ich pierwszej instalacji na Pana/Pani urządzeniu.

Po upływie tego okresu Pana/Pani dane osobowe zebrane przez pliki cookie zostaną usunięte.

 

  1. 6. Jak mogę odrzucić pliki cookie?

Oprócz ściśle niezbędnych plików cookie, śledzenie przez pliki cookie aktywności na Urządzeniu wymaga zgody, która może być udzielona lub zmodyfikowana w dowolnej chwili poprzez jedną z dostępnych opcji.

Jeśli zaakceptował/a Pan/Pani zapisywanie plików cookie na swoim Urządzeniu, zainstalowane pliki cookie mogą być przechowywane tymczasowo w odpowiednim miejscu na Urządzeniu. Mogą one być odczytane wyłącznie przez wystawcę.

W przypadku plików cookie, które nie są bezpośrednio powiązane z umożliwianiem lub ułatwianiem nawigacji na stronie i które nie są niezbędne do świadczenia usług oferowanych za pośrednictwem strony, podczas pierwszej wizyty, przed ich instalacją, pojawi się baner (1) informujący o plikach cookie oraz (2) zezwalający na opcjonalne odrzucenie plików cookie na Urządzeniu.

Użytkownik posiada kilka opcji, by odrzucić pliki cookie:

 

  • Zmiana ustawień plików cookie w przeglądarce

Użytkownik może zmienić ustawienia przeglądarki, by pliki cookie HTTP były zapisywane na Urządzeniu lub aby były one odrzucane – systematycznie albo ze względu na wydawcę.

Użytkownik może też zmienić ustawienia przeglądarki, by ta czasami prosiła Użytkownika o akceptację lub odrzucenie plików cookie przed ich zapisaniem na Urządzeniu.

Każda przeglądarka posiada inne ustawienia w zakresie zarządzania plikami cookie. Są one objaśnione w menu pomocy przeglądarki Użytkownika – informacje te pozwalają zrozumieć, jak zmodyfikować preferencje dotyczące plików cookie:

 

  • Ustawienia plików cookie Użytkownika

Louvre Hotels Group zachęca do zapoznania się z politykami prywatności każdego z poniższych narzędzi śledzących oraz ewentualnego skorzystania z prawa do wycofania zgody na nie, w szczególności:

Adara: https://adara.com/privacy-promise/ lub https://adara.com/opt-out/

Sojern: https://www.sojern.com/privacy/ lub https://www.sojern.com/privacy/website-privacy-policy/trackingtechnologies/

Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=fr

Criteo: http://www.criteo.com/fr/juridique/charte-de-la-vie-privee-services-criteo

Yahoo Analytics: https://policies.yahoo.com/ie/fr/yahoo/privacy/topics/webanalytics/index.htm

Acxiom: http://www.acxiom.fr/a-propos-d-acxiom/information-sur-le-depot-de-cookie-respect-de-votre-vie-privee/

Facebook: https://www.facebook.com/about/ads

 

  • Zalecenia CNIL

 

CNIL (Commission Nationale Informatique et Libertés [francuski organ ochrony danych]) oferuje porady dotyczące ograniczania śledzenia działań Pana/Pani przeglądarki:

  • Blokowanie plików cookie strony trzecich. Pliki cookie strony trzecich nie muszą być konieczne do korzystania z zasobów dostępnych w Internecie. Aby ograniczyć ich wykorzystanie, zaleca się ich domyślne odrzucanie.
  • Ochrona przed instalacją najczęściej używanych narzędzi śledzących. Dostępne są liczne rozszerzenia, które blokują narzędzia śledzące. Na przykład przeglądarka Chrome posiada rozszerzenia DoNotTrackMe, Disconnect oraz Ghostery itp.
  • Blokada funkcji udostępniania w mediach społecznościowych.
  • Ograniczenie plików cookie Adobe Flash. Zaleca się zmianę tych ustawień w menadżerze ustawień dostępnym online. Chociaż strona Flash pozwala na wyłączenie przechowywania danych na komputerach, nie jest to możliwe w każdym przypadku. Pliki cookie LSO lub pliki cookie Flash nie mogą zostać usunięte w sposób tradycyjny. Zamiast ręcznego usuwania plików cookie LSO należy pobrać rozszerzenie do przeglądarki, która będzie je usuwać po każdej sesji. Na przykład Firefox posiada do tego wtyczkę Betterprivacy.
  • Mechanizm „Nie śledź”

Można też zmienić ustawienia przeglądarki, by przekazywała ona każdej odwiedzanej stronie informację o tym, że Użytkownik nie zezwala na śledzenie (mechanizm „Nie śledź”).

 

Może też Pan/Pani zalogować się na stronie Youronlinechoices stworzonej przez specjalistów od reklamy cyfrowej z europejskiego stowarzyszenia EDAA (European Digital Advertising Bureau) oraz zarządzanej we Francji przez IAB France (Interactive Advertising Bureau).

Firmy zarejestrowane na tej platformie, które umożliwiają odrzucenie lub akceptację plików cookie wykorzystywanych przez te firmy do dostosowania treści i reklam na Urządzeniu można znaleźć na stronie: http://www.youronlinechoices.com/fr/controler-ses-cookies/.

Ta europejska platforma udostępniana jest przez specjalistów od reklamy w Internecie i zapewnia centralne miejsce, w którym można odrzucić lub zaakceptować pliki cookie wykorzystywane do dostosowania treści i reklam na Urządzeniu. Należy pamiętać, że nie wyklucza to wyświetlania reklam na odwiedzanej stronie internetowej. Zablokuje to jedynie te technologie, które dostosowują reklamy w oparciu o Pana/Pani zainteresowania.

 

  • Ustawienia plików cookie strony internetowej

Można też odrzucić pewne pliki cookie przy użyciu narzędzia do zarządzania plikami cookie, które udostępnione jest na naszej stronie internetowej.

 

  1. 7. Jakie są konsekwencje zmiany ustawień plików cookie?

Poinformujemy Pana/Panią o wszelkich zmianach w ustawieniach, które mogą wpłynąć na korzystanie ze strony internetowej. Dostęp do pewnych usług na stronie, wymagających użycia plików cookie, oraz pewnych funkcji koniecznych do działania strony może zostać ograniczony (np. może Pan/Pani nie być w stanie zapisać lub wyświetlić treści).

W przypadku zmiany ustawień plików cookie, Louvre Hotels Group nie ponosi w żaden sposób odpowiedzialności za nieprawidłowe funkcjonowanie strony.

 

  1. 8. OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

Oprócz zbierania informacji śledzących, Louvre Hotels Group może też przetwarzać Pana/Pani dane osobowe w trakcie Pana/Pani interakcji z witryną (formularze pobierania danych, rezerwacje). Z polityką ochrony danych osobowych Louvre Hotels Group można zapoznać się, klikając niniejszy link